|
Pizza
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztõ
tejbe, 1 tojássárgája, 20 dkg margarin vagy olaj, cukor,
só
Hozzávalók Kunpi féléhez: 1 kg liszt, 5 dkg élesztõ, langyos víz, 1 kiskanál cukor, 2 evőkanál olaj
Boltból kell általában: ananász, kukorica,
makaróni alap, konzervhusi, gomba, tojás, élesztõ,
sajt, sonka, hagyma, tej, oregano,
Megjegyzés: a makaróni alapba szoktam tenni cukrot, sokkal
jobb lesz. A tésztába szoktam tenni tejfölt, hogy lágyabb
legyen, meg cukrot is, mert az a jó, ha édes a tészta nem
is sósan jó, pedig azt hinné az ember...
Palacsinta felturbózva
Elkészítése: Sima palacsintát sütni,
aztán megölteni a cumóval, összehajtogatni (két
oldalát behajtani, aztán feltekerni), belepakolni szép
sorban a tepsibe, megkenni tejföllel, megszórni sajttal, betenni
a sütõbe.
Cumóhoz valók: kukorica, makaróni alap (megcukrozva
kicsit), konzervhusi
Spenótgombóc
Jó burgonyás tészta készítése
Hozzávalók: 1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt, 2 evõkanál
olaj vagy 3 dkg zsír, 1 tojás, só.
A héjában megfõtt és áttört krumplit
elvegyítjük a zsiradékkal, liszttel, megsózzuk, és
egy tojással összegyúrjuk. Pihentetés nélkül
dolgozzuk ki.
Megjegyzés: Rakunk spenótot a tésztába, golyókat
formálunk, megfõzzük. Tejföllel, sajttal esszük.
Régi krumpliból kell készíteni, mert összeragad.
Gombóccá gyúrás elõtt le kell hûteni.
Rétesliszttel felesbe kell a liszt.
Rántott máj
Elkészítése: A májat megpucolás után
tejbe áztatjuk. Majd kipanírozzuk, és megsütjük.
Nem sózzuk meg a májat, maximum a rántásba teszünk
egy kicsit. A sütés elején tegyünk a lábasra
fedõt, hogy puhuljon a máj, ha levesszük a fedõt vigyázzunk,
mert fröcsköl, meg ne égessük magunkat.
Megjegyzés: Majonézes kukoricával, és mirelit
sült krumplival, hogy tökéletes legyen. Vagy kukoricás
rizzsel és tartármártással.
Lángos
Hozzávalók: 1 csomag élesztõ, 1kg liszt,
kb. 1 liter tej, só, tejföl, olaj, fokhagyma, sajt.
Elkészítése: 1 csomag élesztõt (5
dkg) 6 kicsit púpozott teáskanál sóval folyósra
keverünk egy kelesztõtálba. Hozzáadunk egy kg (langyos-szobahõmérsékletû)
lisztet. Elõremelegített tejjel elkezdjük hólyagosra
dagasztani. A tej mennyisége nem meghatározott (annyi, amennyit
bevesz a tészta). Majd várjuk, míg megkel, ez idõ
alatt reszelhetünk sajtot. Ezután kinyújtjuk a tésztát
ujjnyi vastagra. Felvágjuk duplatenyérnyi részekre, és
megtöltjük sajttal a részeket. Vigyázzunk a tészta
összehajtásánál, nehogy sütésnél
kifolyjon majd a sajt. Üres lángost is készíthetünk,
egyszerûen nem rakunk bele sajtot. Egy lábasba felteszünk
melegedni olajt. Ha elég forró beletehetjük a lángosokat, és mérsékelt lángon sütjük.
Sütés közben locsolgatni kell kanállal a tésztákat,
hogy felpúposodjanak. Majd tejföllel és fokhagymával
esszük.
Zöldborsófõzelék
Juhtúróval töltött
gomba rizzsel
Répás máj
Aranygaluska
Hozzávalók:
1 csomag (5 dkg) friss élesztő, kb. 6 dl friss (lehetőleg házi, vagy minél eredetibb) tej, 1 kg liszt (sima finomliszt, a fehér malmos a legjobb), 40dkg dió (darált), 40 dkg (10+30) dkg cukor + vaníliás cukor, 4 tojás (sárgája), 16 dkg vaj, vagy margarin, kis só.
Elkészítése:
Kovászt készítünk 2dl langyos tejből, 6 kanál lisztből, 1 dkg cukorból, és 4 dkg élesztőből (lehet egy csomag is, 5 dkg), méghozzá úgy, hogy az élesztőt minél kisebb darabokban morzsoljuk a tejbe. Az egészet összekeverjük, letakarva langyos helyen hagyjuk felfutni. Vigyázzunk, fél liter is épp elég, ha nem figyelünk azt is kinövi. :D
Egy kistálba kikavarunk 4 tojássárgáját, 10 dkg cukorral. (az jó 5 evőkanál) (a fehérjét félretesszük, a sodóhoz jó lesz.)
Egy dagasztó tálba öntjük a maradék 1 kg lisztet, közepén egy kis mélyedésbe beleöntjük a kikavart tojássárgáját, a kovászt, és egy kis sót, (néhány nagyobb csipet), és langyos tejet, amennyi kell, kb. 0.5 liter. Az egészet összegyúrjuk (kézzel érdemes), hogy hólyagos legyen, vagy legalábbis jó sima. Megolvasztunk 12 dkg margarint, vagy vajat, és ezt is belegyúrjuk. (Vigyázat, elég ha megolvad, nem sütni akarunk vele, nem tesz jót a tésztának, és a kezünknek sem, ha túl meleg!)
A tészta letakarva, langyos helyen, kb 1 óra alatt jól megkel.
A tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra kb. és kis pogácsaszaggatóval, vagy kézzel golyókat csinálunk belőle. (nem kell túl nagy, ez még tovább fog kelni)
Jól kivajazott tortaformába, vagy magas oldalú tepsibe rakunk egy sort kis golyókból, meglocsoljuk olvasztott vajjal (16 dkg ot olvasztunk meg ehhez), és jól megszórjuk cukros darált dióval (esetleg vaníliás cukorral). Erre máris mehet a következő réteg, amíg fér, de számoljunk azzal, hogy még kel a tészta. Esetleg két tepsibe is jut belőle.
Hideg sütőbe rakjuk, és kis-közepes lángon sütjük, amíg világosbarna nem lesz, ha jól csináljuk, akkor addigra a közepe is megsül.
Tejsodó
Hozzávalók:
1.2 l tej (valódi, nem tartós, legalább 2.8%-os, persze a házi mégjobb), 6 db tojás, 30 dkg cukor, 6 dkg liszt.
Elkészítése:
A tejet 10 dkg cukorral és egy csipetnyi vaníliával felforralunk. Közben 6 db tojássárgáját, 10 dkg cukorral és két mokkáskanálnyi liszttel jól kikeverünk, majd a 6 tojásfehérjét (+ ami az aranygaluska tésztájából kimaradt) jó kemény habbá verjük és ebbe is 10 dkg cukrot keverünk el. Ha a tej felforrt, állandó fakanállal való keveréssel hozzáadjuk a tojássárgás cukorhoz és addig tartjuk lassú tűzön, míg forrpontig ér. Ekkor levesszük a tűzről és fakanállal való állandó keverés mellett hozzákeverjük a tojáshabhoz. Forrón tálaljuk.
Sült csirke
Elkészítése: A tepsit vastagon kikenem zsírral,
vagyis zsírt rakok bele. A csirkecombokat vagy grill fûszerkeverékkel
vagy só, bors és kakukkfû keverékkel beszórom,
szépen elhelyezem a tepsibe. Fokhagymagirizdeket rakok mindenhová
és karikára vágott vöröshagymát. Szeletekre
vágott paradicsomot is teszek a tetejére, meg egy kis zöldpaprikát.
Alufóliával lefedem a tepsit, és közepesnél
kisebb lángon sütöm. Ha megpuhult a hús, leveszem az
alufóliát, és tovább pirítom.
Krumplipüré: A krumplit megpucolom, nagyobb kockákra
vágom, hogy gyorsabban megfõjön és könnyebb legyen
lepasszírozni. A melegen lepasszírozott krumpliba zsírt
vagy vajat keverek, hogy elolvadjon még. Egy egész tojást
és csomó tejet belekeverek, hogy lágy és finom legyen.
Ezt folyamatosan gáz fölött teszem vagy nem, mind1 szerintem.
Megjegyzés: Lila káposztával fincsi.
Szilvás gombóc
Megjegyzés: lásd spenótgombóc
Répafõzelék
Finomfõzelék
Makaróni
Mákos tészta
Tejbegríz
Tésztasaláta
Rántott hús
Megjegyzés: Krumplisalátával vagy kukoricás
rizzsel és tartármártással.
Rántott gomba
Tejberizs
Gombapöri
Mákos nudli
Tojásos nokedli
Megjegyzés: Saláta nélkülözhetetlen.
Rántott cukkíni
Hurkakolbász
Töltött káposzta
Káposztás tészta
Hozzávalók: Káposzta, tészta, só,
cukor, olaj.
Elkészítése: A fejez, zöld káposztát
megmosom és kivágom a torzsályát. Kockákra
darabolom kb. a fél káposztát, és fedõ alatt
olajon sósan, takarékon, hogy kiengedje a levét, megdinsztelem.
Egy csomag kocka káposztástésztának való
tésztát megfõzök, és a megdinsztelt káposztához
keverem.
Cukrosan esszük.
Rakott krumpli
Túrógombóc
Rántott hal
Karalábé fõzelék
Túrós csusza
Rántott sajt
Pörkölt
Krumplis tészta
Spagetti
Kakaós csiga
Pizzás csiga
Fõtt kukorica
Paradicsomos húsgombóc
Töltött cukkíni vagy padlizsán
Spenót
Sóska
Elkészítése: A sóskát olajon megpárolom.
Úgy összeesik, hogy szét lehet kavarni és jó
lesz. Aztán már közben elkészítem a sûrítést:
3 púpos evõkanál liszt és kb. 8dl tej, persze ez
változó a sóska mennyiségétõl! Ezt
belekeverem csomómentesen a sóskába, majd megsózóm
és cukrozom.
Megjegyzés: Megfõzött, majd megpirított kockára
vágott krumplival és tükörtojással finom.
Vadas
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, fél citrom leve, 2
evőkanál mustár, 5 dkg margarin, 5 dkg liszt, 3 dl erőleves, só, bors,
kakukkfű, szerecsendió, majoránna, babérlevél.
Elkészítése: Egy edénybe margarint teszünk, és 1 percig 200 W-on felolvasztjuk, majd
hozzákeverjük a megtisztított, apróra vágott hagymát, és 2 percig 500 W-on
pároljuk. Hozzáadjuk az alaposan megtisztított, igen apróra vágott gombát,
felöntjük az erőlevessel, és lefedve 5 percig 500 W-on főzzük. A tejfölt
összekeverjük a liszttel, megfűszerezzük, és a mártásalaphoz keverjük, majd az
egészet 4 percig 500 W-on összefőzzük.
Apa-féle gesztenyés csirkemell
Elkészítése: 3 db vöröshagymát vékonyra szeletelve sóval, borssal enyhén megpirítunk egy serpenyőben.
5 percre felteszünk főni fél kg mirelit egész darabos gesztenyét. A megfőtt gesztenyét a serpenyőbe
téve krumlinyomóval szétnyomkudjuk. Ha kész, átöntjük egy másik tálba, és a
sepenyőben csináljuk a húst. 1.3 kg csirkemellet szeletekre vágunk, és a serpenyőben kis
zsíron, fehérboron (tokaji furmint) addig sütjük, míg kifehéredik. Egy kizsírozott jénaiba
rétegenként pakoljuk a cuccokat, egy réteg hús, egy réteg hagymás-gesztenye. Majd
még szintén az eddig használt serpenyőbe öntünk fél liter főzőtejszint, ha már
nem maradt elég bor a serpenyő alján, akkor teszünk hozzá egy kanállal. Rakunk bele egy kis
petrezselyemzöldet is. Felmelegítjük, és ráöntjük a jénaiban lévőkre. Befedjük alufóliával, és
betesszük a sütőbe, puhára főzzük. Rizzsel tálaljuk.
Laci+Betti féle ananászos csirkemell
Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, só, őrölt bors, 4 szelet ananász, 5dkg vaj, 15 dkg Óvári sajt
Elkészítése: A csirkemellfiléket gyöngéden ütögesd meg húskalapáccsal, dörzsöld be sóval, borssal. A felforrósított vajon süsd meg. A szépen megpirult szeleteket tedd tűzálló tálra, fektess mindegyikre egy-egy ananászkarikát, majd fedd be egy szelet sajttal. Told a tálat a forró sütőbe, és addig süsd, míg a sajt szépen megolvad, megpirul. Azon forrón tálald. Párolt rizs vagy krumplipüré való mellé.
Mézes csirke
Hozzávalók: 1 csirkemell csíkokra vágva
páchoz: őrölt fehérbors, só, cukor, 1/2 tk. fehérbor, 1/2 tk. szezámolaj (sima olaj is jó)
bundához: 1/2 csésze liszt, 1/4 csésze keményítő, csapott tk. sütőpor, 1 felvert tojás, 2 ek. olaj, 2/3 csésze víz, kevés só
mézes mázhoz: 1/8 csésze méz, 1/4 csésze cukor, 1/8 csésze ketchup, 1 ek. fehérborecet
Elkészítése: A csirkecsíkokat bepácoljuk, minimum néhány órára hűtőbe tesszük. Ha összeértek az ízek, a bundába mártott csirkedarabokat wokban bő olajban kisütjük.
Utána a mézes mázhoz összemelegítjük a hozzávalókat és beleforgatjuk a kész húst. Megszórjuk szezámmaggal.
Rizst főzünk hozzá köretnek, amihez keverhetünk édes szójaszószt és valami erőset.
Tejszínes-kukoricás csirkemell
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell filé, 1 fej hagyma, 20 dkg fagyasztott kukorica (lehet konzerv is), 1,5 dl tejszín, 1 dl édes fehérbors, só, bors, majoránna, kapor, fokhagyma, olaj
Elkészítése: A csirkemell filét vékony csíkokra daraboljuk és megsózzuk.
A hagymát kockára vágjuk és kevés olajon megpirítjuk.
Rárakjuk a csirkemell csíkokat, megszórjuk kevés borssal és majorannával. Pár percnyi párolás után ráöntjük a bort. Így pároljuk, míg a hús teljesen meg nem puhul. Közben a tejszínt összekeverjük 1-2 teáskanál szárított kaporral, és 1-2 gerezd apróra vágott vagy zúzott fokhagymával. A húshoz hozzáadjuk a kukoricát, majd ráöntjük a fuszeres tejszínt.
Pár perc alatt az egészet összepároljuk.
Köretként párolt rizst ajánlok hozzá.
|
|