Egybegyűjtve jó kaják!

Pizza

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztõ tejbe, 1 tojássárgája, 20 dkg margarin vagy olaj, cukor, só

Hozzávalók Kunpi féléhez: 1 kg liszt, 5 dkg élesztõ, langyos víz, 1 kiskanál cukor, 2 evőkanál olaj

Boltból kell általában: ananász, kukorica, makaróni alap, konzervhusi, gomba, tojás, élesztõ, sajt, sonka, hagyma, tej, oregano,

Megjegyzés: a makaróni alapba szoktam tenni cukrot, sokkal jobb lesz. A tésztába szoktam tenni tejfölt, hogy lágyabb legyen, meg cukrot is, mert az a jó, ha édes a tészta nem is sósan jó, pedig azt hinné az ember...

Palacsinta felturbózva

Elkészítése: Sima palacsintát sütni, aztán megölteni a cumóval, összehajtogatni (két oldalát behajtani, aztán feltekerni), belepakolni szép sorban a tepsibe, megkenni tejföllel, megszórni sajttal, betenni a sütõbe.

Cumóhoz valók: kukorica, makaróni alap (megcukrozva kicsit), konzervhusi

Spenótgombóc

Jó burgonyás tészta készítése
Hozzávalók: 1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt, 2 evõkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 1 tojás, só.
A héjában megfõtt és áttört krumplit elvegyítjük a zsiradékkal, liszttel, megsózzuk, és egy tojással összegyúrjuk. Pihentetés nélkül dolgozzuk ki.

Megjegyzés: Rakunk spenótot a tésztába, golyókat formálunk, megfõzzük. Tejföllel, sajttal esszük. Régi krumpliból kell készíteni, mert összeragad. Gombóccá gyúrás elõtt le kell hûteni. Rétesliszttel felesbe kell a liszt.

Rántott máj

Elkészítése: A májat megpucolás után tejbe áztatjuk. Majd kipanírozzuk, és megsütjük. Nem sózzuk meg a májat, maximum a rántásba teszünk egy kicsit. A sütés elején tegyünk a lábasra fedõt, hogy puhuljon a máj, ha levesszük a fedõt vigyázzunk, mert fröcsköl, meg ne égessük magunkat.

Megjegyzés: Majonézes kukoricával, és mirelit sült krumplival, hogy tökéletes legyen. Vagy kukoricás rizzsel és tartármártással.

Lángos

Hozzávalók: 1 csomag élesztõ, 1kg liszt, kb. 1 liter tej, só, tejföl, olaj, fokhagyma, sajt.

Elkészítése: 1 csomag élesztõt (5 dkg) 6 kicsit púpozott teáskanál sóval folyósra keverünk egy kelesztõtálba. Hozzáadunk egy kg (langyos-szobahõmérsékletû) lisztet. Elõremelegített tejjel elkezdjük hólyagosra dagasztani. A tej mennyisége nem meghatározott (annyi, amennyit bevesz a tészta). Majd várjuk, míg megkel, ez idõ alatt reszelhetünk sajtot. Ezután kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra. Felvágjuk duplatenyérnyi részekre, és megtöltjük sajttal a részeket. Vigyázzunk a tészta összehajtásánál, nehogy sütésnél kifolyjon majd a sajt. Üres lángost is készíthetünk, egyszerûen nem rakunk bele sajtot. Egy lábasba felteszünk melegedni olajt. Ha elég forró beletehetjük a lángosokat, és mérsékelt lángon sütjük. Sütés közben locsolgatni kell kanállal a tésztákat, hogy felpúposodjanak. Majd tejföllel és fokhagymával esszük.

Zöldborsófõzelék

Juhtúróval töltött gomba rizzsel

Répás máj

Aranygaluska

Hozzávalók: 1 csomag (5 dkg) friss élesztő, kb. 6 dl friss (lehetőleg házi, vagy minél eredetibb) tej, 1 kg liszt (sima finomliszt, a fehér malmos a legjobb), 40dkg dió (darált), 40 dkg (10+30) dkg cukor + vaníliás cukor, 4 tojás (sárgája), 16 dkg vaj, vagy margarin, kis só.

Elkészítése: Kovászt készítünk 2dl langyos tejből, 6 kanál lisztből, 1 dkg cukorból, és 4 dkg élesztőből (lehet egy csomag is, 5 dkg), méghozzá úgy, hogy az élesztőt minél kisebb darabokban morzsoljuk a tejbe. Az egészet összekeverjük, letakarva langyos helyen hagyjuk felfutni. Vigyázzunk, fél liter is épp elég, ha nem figyelünk azt is kinövi. :D Egy kistálba kikavarunk 4 tojássárgáját, 10 dkg cukorral. (az jó 5 evőkanál) (a fehérjét félretesszük, a sodóhoz jó lesz.) Egy dagasztó tálba öntjük a maradék 1 kg lisztet, közepén egy kis mélyedésbe beleöntjük a kikavart tojássárgáját, a kovászt, és egy kis sót, (néhány nagyobb csipet), és langyos tejet, amennyi kell, kb. 0.5 liter. Az egészet összegyúrjuk (kézzel érdemes), hogy hólyagos legyen, vagy legalábbis jó sima. Megolvasztunk 12 dkg margarint, vagy vajat, és ezt is belegyúrjuk. (Vigyázat, elég ha megolvad, nem sütni akarunk vele, nem tesz jót a tésztának, és a kezünknek sem, ha túl meleg!) A tészta letakarva, langyos helyen, kb 1 óra alatt jól megkel. A tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra kb. és kis pogácsaszaggatóval, vagy kézzel golyókat csinálunk belőle. (nem kell túl nagy, ez még tovább fog kelni) Jól kivajazott tortaformába, vagy magas oldalú tepsibe rakunk egy sort kis golyókból, meglocsoljuk olvasztott vajjal (16 dkg ot olvasztunk meg ehhez), és jól megszórjuk cukros darált dióval (esetleg vaníliás cukorral). Erre máris mehet a következő réteg, amíg fér, de számoljunk azzal, hogy még kel a tészta. Esetleg két tepsibe is jut belőle. Hideg sütőbe rakjuk, és kis-közepes lángon sütjük, amíg világosbarna nem lesz, ha jól csináljuk, akkor addigra a közepe is megsül.

Tejsodó

Hozzávalók: 1.2 l tej (valódi, nem tartós, legalább 2.8%-os, persze a házi mégjobb), 6 db tojás, 30 dkg cukor, 6 dkg liszt.

Elkészítése: A tejet 10 dkg cukorral és egy csipetnyi vaníliával felforralunk. Közben 6 db tojássárgáját, 10 dkg cukorral és két mokkáskanálnyi liszttel jól kikeverünk, majd a 6 tojásfehérjét (+ ami az aranygaluska tésztájából kimaradt) jó kemény habbá verjük és ebbe is 10 dkg cukrot keverünk el. Ha a tej felforrt, állandó fakanállal való keveréssel hozzáadjuk a tojássárgás cukorhoz és addig tartjuk lassú tűzön, míg forrpontig ér. Ekkor levesszük a tűzről és fakanállal való állandó keverés mellett hozzákeverjük a tojáshabhoz. Forrón tálaljuk.

Sült csirke

Elkészítése: A tepsit vastagon kikenem zsírral, vagyis zsírt rakok bele. A csirkecombokat vagy grill fûszerkeverékkel vagy só, bors és kakukkfû keverékkel beszórom, szépen elhelyezem a tepsibe. Fokhagymagirizdeket rakok mindenhová és karikára vágott vöröshagymát. Szeletekre vágott paradicsomot is teszek a tetejére, meg egy kis zöldpaprikát. Alufóliával lefedem a tepsit, és közepesnél kisebb lángon sütöm. Ha megpuhult a hús, leveszem az alufóliát, és tovább pirítom.

Krumplipüré: A krumplit megpucolom, nagyobb kockákra vágom, hogy gyorsabban megfõjön és könnyebb legyen lepasszírozni. A melegen lepasszírozott krumpliba zsírt vagy vajat keverek, hogy elolvadjon még. Egy egész tojást és csomó tejet belekeverek, hogy lágy és finom legyen. Ezt folyamatosan gáz fölött teszem vagy nem, mind1 szerintem.

Megjegyzés: Lila káposztával fincsi.

Szilvás gombóc

Megjegyzés: lásd spenótgombóc

Répafõzelék

Finomfõzelék

Makaróni

Mákos tészta

Tejbegríz

Tésztasaláta

Rántott hús

Megjegyzés: Krumplisalátával vagy kukoricás rizzsel és tartármártással.

Rántott gomba

Tejberizs

Gombapöri

Mákos nudli

Tojásos nokedli

Megjegyzés: Saláta nélkülözhetetlen.

Rántott cukkíni

Hurkakolbász

Töltött káposzta

Káposztás tészta

Hozzávalók: Káposzta, tészta, só, cukor, olaj.

Elkészítése: A fejez, zöld káposztát megmosom és kivágom a torzsályát. Kockákra darabolom kb. a fél káposztát, és fedõ alatt olajon sósan, takarékon, hogy kiengedje a levét, megdinsztelem. Egy csomag kocka káposztástésztának való tésztát megfõzök, és a megdinsztelt káposztához keverem.
Cukrosan esszük.

Rakott krumpli

Túrógombóc

Rántott hal

Karalábé fõzelék

Túrós csusza

Rántott sajt

Pörkölt

Krumplis tészta

Spagetti

Kakaós csiga

Pizzás csiga

Fõtt kukorica

Paradicsomos húsgombóc

Töltött cukkíni vagy padlizsán

Spenót

Sóska

Elkészítése: A sóskát olajon megpárolom. Úgy összeesik, hogy szét lehet kavarni és jó lesz. Aztán már közben elkészítem a sûrítést: 3 púpos evõkanál liszt és kb. 8dl tej, persze ez változó a sóska mennyiségétõl! Ezt belekeverem csomómentesen a sóskába, majd megsózóm és cukrozom.

Megjegyzés: Megfõzött, majd megpirított kockára vágott krumplival és tükörtojással finom.

Vadas

Hozzávalók: 20 dkg gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, fél citrom leve, 2 evőkanál mustár, 5 dkg margarin, 5 dkg liszt, 3 dl erőleves, só, bors, kakukkfű, szerecsendió, majoránna, babérlevél.

Elkészítése: Egy edénybe margarint teszünk, és 1 percig 200 W-on felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a megtisztított, apróra vágott hagymát, és 2 percig 500 W-on pároljuk. Hozzáadjuk az alaposan megtisztított, igen apróra vágott gombát, felöntjük az erőlevessel, és lefedve 5 percig 500 W-on főzzük. A tejfölt összekeverjük a liszttel, megfűszerezzük, és a mártásalaphoz keverjük, majd az egészet 4 percig 500 W-on összefőzzük.

Apa-féle gesztenyés csirkemell

Elkészítése: 3 db vöröshagymát vékonyra szeletelve sóval, borssal enyhén megpirítunk egy serpenyőben. 5 percre felteszünk főni fél kg mirelit egész darabos gesztenyét. A megfőtt gesztenyét a serpenyőbe téve krumlinyomóval szétnyomkudjuk. Ha kész, átöntjük egy másik tálba, és a sepenyőben csináljuk a húst. 1.3 kg csirkemellet szeletekre vágunk, és a serpenyőben kis zsíron, fehérboron (tokaji furmint) addig sütjük, míg kifehéredik. Egy kizsírozott jénaiba rétegenként pakoljuk a cuccokat, egy réteg hús, egy réteg hagymás-gesztenye. Majd még szintén az eddig használt serpenyőbe öntünk fél liter főzőtejszint, ha már nem maradt elég bor a serpenyő alján, akkor teszünk hozzá egy kanállal. Rakunk bele egy kis petrezselyemzöldet is. Felmelegítjük, és ráöntjük a jénaiban lévőkre. Befedjük alufóliával, és betesszük a sütőbe, puhára főzzük. Rizzsel tálaljuk.

Laci+Betti féle ananászos csirkemell

Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, só, őrölt bors, 4 szelet ananász, 5dkg vaj, 15 dkg Óvári sajt

Elkészítése: A csirkemellfiléket gyöngéden ütögesd meg húskalapáccsal, dörzsöld be sóval, borssal. A felforrósított vajon süsd meg. A szépen megpirult szeleteket tedd tűzálló tálra, fektess mindegyikre egy-egy ananászkarikát, majd fedd be egy szelet sajttal. Told a tálat a forró sütőbe, és addig süsd, míg a sajt szépen megolvad, megpirul. Azon forrón tálald. Párolt rizs vagy krumplipüré való mellé.

Mézes csirke

Hozzávalók: 1 csirkemell csíkokra vágva
   páchoz: őrölt fehérbors, só, cukor, 1/2 tk. fehérbor, 1/2 tk. szezámolaj (sima olaj is jó)
   bundához: 1/2 csésze liszt, 1/4 csésze keményítő, csapott tk. sütőpor, 1 felvert tojás, 2 ek. olaj, 2/3 csésze víz, kevés só
   mézes mázhoz: 1/8 csésze méz, 1/4 csésze cukor, 1/8 csésze ketchup, 1 ek. fehérborecet

Elkészítése: A csirkecsíkokat bepácoljuk, minimum néhány órára hűtőbe tesszük. Ha összeértek az ízek, a bundába mártott csirkedarabokat wokban bő olajban kisütjük. Utána a mézes mázhoz összemelegítjük a hozzávalókat és beleforgatjuk a kész húst. Megszórjuk szezámmaggal.
Rizst főzünk hozzá köretnek, amihez keverhetünk édes szójaszószt és valami erőset.

Tejszínes-kukoricás csirkemell

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell filé, 1 fej hagyma, 20 dkg fagyasztott kukorica (lehet konzerv is), 1,5 dl tejszín, 1 dl édes fehérbors, só, bors, majoránna, kapor, fokhagyma, olaj

Elkészítése: A csirkemell filét vékony csíkokra daraboljuk és megsózzuk.
A hagymát kockára vágjuk és kevés olajon megpirítjuk.
Rárakjuk a csirkemell csíkokat, megszórjuk kevés borssal és majorannával. Pár percnyi párolás után ráöntjük a bort. Így pároljuk, míg a hús teljesen meg nem puhul. Közben a tejszínt összekeverjük 1-2 teáskanál szárított kaporral, és 1-2 gerezd apróra vágott vagy zúzott fokhagymával. A húshoz hozzáadjuk a kukoricát, majd ráöntjük a fuszeres tejszínt. Pár perc alatt az egészet összepároljuk.
Köretként párolt rizst ajánlok hozzá.

2005. © Judit