Egyéb kajához valók

Tartármártás

Elkészítése: Két tojássárgáját, porcukrot, borsot, mustárt, gyömbért, pici citromlét, sót, esetleg olívaolajat habverővel összekavarunk, azután belekeverjük a tejfölt.

Lila káposzta

Cékla

Franciasaláta

Krumplisaláta

Gyümölcssaláta

Majonézes kukorica

Almaszósz

Uborkasaláta

Meggyszósz

Krumplipüré

Sült krumpli

Befőttek

Bodza szörp

Hozzávalók: 4kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium benzoát (tartósítószer)

Elkészítése: Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják. Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amibe keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék 1/2 kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ha azt szeretnénk, hogy megérje a nyarat (esetleg a telet), addig dugjunk el belőle egy üveggel. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

2005. © Judit